dimanche 28 juillet 2013

Tiramisù Classique / Klasyczne Tiramisu


Pour apporter la touche finale d'un dîner en amoureux, entre amis,  ou tout simplement pour vous faire un plaisir gourmand,voici le classique, le dessert parfait! Bien évidement, cette recette est prévue pour 8 personnes, donc si vous n'êtes pas si nombreux, divisez-la juste en deux et appréciez la douceur des anges!

Tiramisù Classique
Pour 8 personnes

400g de biscuits Savoiardi ou Boudoirs
500g de mascarpone
350ml de café (4 c. à c. de café soluble dans 350 ml d'eau ou 2-3 cartouches lungo de Nespresso selon votre goût)
100g de sucre fin
pincée de sel
4 œufs
3 c. à s. de cacao amer pour saupoudrer


Préparez le café et laissez-le refroidir dans le fond d'une assiette creuse. Battez les jaunes avec le sucre afin qu'ils blanchissent.
Ajoutez-y le mascarpone et mélangez bien.
Ensuite montez les blancs en neige ferme avec la pincée de sel puis incorporez-les délicatement avec une spatule au mélange de jaunes d'œufs.
Trempez ensuite un par un les biscuits dans le café et disposez-les au fond du moule cake (comme je l'ai fait) ou du plat rectangulaire. Disposez par-dessus un couche de crème puis recouvrez de nouveau de biscuits trempés dans le café. Finissez par la crème et saupoudrez l'ensemble de cacao amer à travers une fine passoire. Mettez au frais pour au moins 4 heures ou de préférence pour toute une nuit.


Ażeby nadać końcowy akcent romantycznej kolacji, wśród znajomych czy najzwyczajniej żeby sobie łakomie dogodzić, oto klasyk, desert idealny! Przepis ten perzewidziany jest na 8 osób więc jeżeli jesteście nie tak liczni wystarczy jedynie podzielić proprcje na pół i cieszyć się tą anielską słodyczą!

Klasyczne Tiramisu 
Dla 8 osób

400g podłużnych biszkoptów
500g serka mascarpone
350ml kawy (4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy w 350ml wody bądź 2 do 3 naboi lungo od Nespresso według uznania)
100g drobnego cukru
szczypta soli
4 jajka
3 łyżki gorzkiego kakao do posypania

Przygotujcie kawę i zostawcie do zupełnego wystygnięcia w głębokim talerzu.
Żółtka ubijcie z cukrem na jasną masę.
Dodajcie do nich serek mascarpone i porządnie wymieszajcie.
Następnie ubijcie białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajcie do masy z żółtek delikatnie mieszając łopatką.
Zanurzcie po koleji biszkopty w kawie a następnie układajcie je na spodzie foremki do paszetu (tak jak ja to zrobiłam)bądź jakiegokolwiek prostokątnego naczynia. Ułóżcie na nich wartwę kremu i ponownie warstwą namoczonych w kawie biszkoptów. Zakończcie warstwą kremu posypując go przez drobne sitko gorzkim kakao. Wstawcie do lodówki przyjamniej na 4 godziny a jeszcze lepiej na całą noc. 





3 commentaires:

  1. Właśnie takiego przepisu na tiramisu szukałam - bez udziwnień w postaci dodatku bitej śmietany czy pieczenia biszkoptu! Dziękuję i pozdrawiam!:-)

    RépondreSupprimer
  2. Ja też jestem za prostotą smaku... Mam nadzieję, że deser ten spełni Pani oczekiwania. Czekam na Pani opinię. Serdeczności.

    RépondreSupprimer
  3. Nie zawiodłam się, deser bardzo prosty w wykonaniu, a w smaku rewelacyjny, dałam tylko odrobinę mniej cukru, a do kawy chlapnęłam słuszną porcję Soplicy "Orzech laskowy";-) Wchodzi do repertuaru na stałe. Serdecznie pozdrawiam:-)

    RépondreSupprimer

Voir aussi / Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...