mercredi 31 juillet 2013
Galettes aux Courgettes/ Placki z Cukinii z Wędzonym Łososiem
J'aime la courgette coupée en julienne dans une salade, en bâtonnets pour un apéro croquant et sain accompagné d'un dip selon mon humeur, mais ma plus grande faiblesse ce sont ces petites galettes de courgette. Naturellement, rien ne peut se comparer à mes chers galettes de pomme de terre (que je ne manquerai pas de vous présenter bientôt). Cette version est avant tout beaucoup plus light et ne vous laissera pas le coeur plein de remords. Oui, mes galettes n'ont que des atouts: elles sont simples et rapides à préparer, élégantes (surtout si on les sert avec des oeufs de poisson ou du saumon fumé), duveteuses comme des nuages, juteuses, légèrement croustillantes et le plaisir de les manger est immense!
Essayez-les et vous allez voir!
Galettes de Courgettes au Saumon Fumé
Pour 4 personnes
600g de courgettes
2 œufs
100g de fromage feta
2 c. à s. de farine complète
1 c. à c. rase de sel
poivre du moulin
4 c. à s. de mascarpone
400g de saumon fumé
zeste d'un demi ciron non-traité et bien lavé
environ 8-10 c. à s. d'huile de tournesol pour la friture
Lavez soigneusement les courgettes, coupez les deux extrémités et râpez-les sur une râpe à gros trous. Séparez les jaunes des blancs. Coupez la feta en petits cubes et ajoutez-les aux courgettes râpées avec les jaunes d'oeufs, la farine et le sel. Assaisonnez avec le poivre fraîchement moulu selon votre goût. Tout à la fin, montez les blancs en neige ferme et ajoutez-les aux courgettes assaisonnées. Mélangez délicatement le tout. Faites chauffer l'huile dans une poêle anti-adhésive. Quand elle sera bien chaude, formez des galettes à l'aide d'une cuillère à soupe. Faites-les frire sur feu moyen jusqu'à ce qu'elles deviennent dorées (environ 5 minutes) et ensuite retournez-les et continuez leur cuisson pendant encore 3 minutes.
Mélangez le mascarpone avec le zeste d'un demi citon (uniquement la partie jaune) puis l'aide d'une cuillère à glace disposez 4 boules sur les assiettes individuelles. Divisez le saumon en quatre portions puis formez des rosaces et disposez-les à côté de la boule de mascaropne.
Quand les galettes seront prêtes, posez-les sur du papier absorbant avant de les placer dans les assiettes. Servez aussitôt!
Cukinię lubię pokrojoną w cienkie paseczki dodaną do sałaty, pokrojoną w słupki jako chrupiącą i zdrową przekąskę z dipami zależnie od nastroju ale największą słabość mam do tych cukiniowych placuszków. Naturalnie nic nie może się równać z ukochanymi plackami ziemniaczanymi. Ta wersja jest jednak znacznie bardziej light i nie pozostawia w sercu wyrzutów sumienia. Placuszki te mają same zalety: są proste i szybkie do przygotowania, eleganckie szczególnie jeśli podajemy je z ikrą bądź wędzonym łososiem), puszyste niczym chmurki, soczyste, lekko chrupiące a przyjemność ich jedzenia ogromna! Spróbujcie a przekonacie się sami!
Plackuszki z Cukinii z Wędzonym Łososiem
Dla 4 osób
600g cukinii
2 jajka
100g sera Feta
2 łyżki mąki razowej
1 płaska łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz
4 łyżki zimnego serka mascarpone
400g wędzonego łososia
skórka z połówki niepryskanej i porządnie umytej cytryny
około 8-10 łyżek oleju słonecznikowego do smażenia
Porządnie umyjcie cukinie odcinając im końcówki z dwóch stron a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych otworach i wsypcie do dużej miski. Oddzielcie żółtka od białek. Pokrójcie w drobną kostkę ser feta dodając go do startej cukinii wraz z żółtkami, mąką i solą. Doprawcie pieprzem według uznania. Na samym końcu ubijcie białka na sztywną pianę i dodajcie je do cukinii. Delikatnie wymieszajcie całość. Zagrzejcie olej w dużej nieprzywierającej patelni. Gdy będzie bardzo nagrzany nabierzcie przy pomocy dużej łyżki do zupy ciasto i formujcie placuszki. Smażcie na średnim ogniu aż się porządnie zezłocą (około 5 minut) a następnie przewróćcie na drugą stronę i smażcie jeszcze przez mniej więcej 3 minuty.
Wymieszajcie mascaropne ze skórką cytryny (jedynie żółtą jej częścią) a następnie przy pomocy łyżki do lodów ułóżcie po kulce na każdym z talerzy. Podzielcie łososia na 4 porcje i zwińcie je w różyczki układając obok kulki z mascarpone.
Gdy placuszki będą już gotowe, odsączcie je na ręczniku papierowym i ułóżcie na talerzach. Podawajcie od razu!
Inscription à :
Publier les commentaires (Atom)
Ja cukinie lubie w kazdej formie! A zdjecie placuszkow jest tak cudne, ze chyba zmajstruje sobie takie danie na weekendowe sniadanko.
RépondreSupprimerteż ostatnio robiłam!! Zapraszam na blog ! i na konkurs http://gotujebochce.blogspot.com/2013/07/wakacyjny-konkurs-piankowe-serduszka.html
RépondreSupprimerSuper! Uwielbiam łososia, a ostatnio polubiłam cukinię:) Na pewno wypróbuję
RépondreSupprimerDziekuje za te komplementy :-) Chyba powinnam je byla nazwac miedzy nami dziewczynami...!
RépondreSupprimerWypróbujcie i Zdajcie mi koniecznie relacje!
P.S.Może staną się one i Waszym specjalem?
Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw; koniecznie muszę wypróbować ten przepis.
RépondreSupprimerCzy nie miałaby Pani nic przeciw, jeśli umieszczę link do Pani bloga na naszej stronie http://polneuchatel.blogspot.ch/
Bedzie mi bardzo milo! Zachęcam do wypróbowania tego przepisu i czekam na opinię. Serdeczności. :-)
SupprimerBardzo dziękuję!
RépondreSupprimerSkorzystałam z przepisu i placuszki wyszły przepyszne! Naprawdę poezja smaku! Jeszcze raz dziękuję za umieszczenie przepisu i cieszę się, że mogłam odkryć coś nowego, a zarazem nieskomplikowanego w przygotowaniu.
RépondreSupprimerTeraz przyjdzie kolej na falafel i jagody.
Bardzo się cieszę i dziekuję za raport. ;-)
SupprimerCzekam więc z niecierpliwością na następne smakowe wrażenia.
Uwielbiam cukinię, a w połączeniu z łososiem to dla mnie nowość. Dziękuję za przepis. Renata
RépondreSupprimer