Dimanche, dehors les nuages gris ne donnent pas du tout envie de sortir, les enfants jouent gentiment dans leur chambre... La paresse s'installe lentement mais sans gène sur mon canapé. C'est le moment parfait pour une gourmandise tout à fait justifiée. Une tasse remplit de gâteau au chocolat, prêt en une minute. Ça vous tente? Pour cette recette il vous faudra:
Mug Cake au Chocolat
(1 portion)
5 c. à s. de farine blanche
1/4 c. à c. de poudre à lever
4 c. à s de sucre
1/2 c. à c. d'essence de vanille
1 c. à s. rase de cacao en poudre (amère)
3 c. à.s. de l'huile de tournesol
3 c. à.s. de lait
Mélangez tout d'abord dans la tasse la farine avec la poudre à lever et le cacao. Ajoutez-y en suite le sucre et la vanille, l'œuf et l'huile. Mélangez bien la pâte à l'aide d'une fourchette (en grattant bien le fond de la tasse)- elle doit être lisse et
Niedziela, na zewnątrz szare chmury zupełnie nie zachęcają do wyjścia, dzieci bawią się grzecznie w swoim pokoju... Lenistwo powoli rozsiada się na mojej kanapie. To idealny moment na zupełnie uzasadnione łakomstwo. Kubek pełen czekoladowego ciasta i to gotowy w minutę! Skusicie się? Do tego przepisu potrzeba wam:
Czekoladowe Ciasto w Kubku
(1 porcja)
5 łyżek mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1 kopiata łyżka gorzkiego kakao
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki mleka
Wymieszajcie najpierw w kubku mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajcie następnie cukier, wanilię, jajko i olej słonecznikowy. Wymieszajcie porządnie ciasto (skrobiąc dobrze spód kubka)- ciasto powinno być jednolitej i gładkiej konsystencji. Na samym końcu dodajcie mleko i wzmieszajcie jeszcye raz całość. Wstawcie do kuchenki mikrofalowej nastawiając na moc 750 Wattów i 65 sekund. Po tzm czasie wyjmijcie kubek i odstawcie go na mniej więcej minutę. Gotowe! Mmmm...
mmm... już sam wygląd mówi, że to po prostu rozkosz w kubku!
RépondreSupprimerRozkosz i prostota! W końcu nie ma to jak czekolada... :-)
RépondreSupprimer