Boisson à la Rhubarbe
Pour 1 L de boisson
750ml d'eau
250g de rhubarbe fraîche
150g de sucre brun
1 gousse de vanille
Lavez et coupez les tiges de rhubarbe en tronçons de 2cm et mettez-les dans la casserole avec l'eau, le sucre et la gousse de vanille fondue au milieu. Portez à ébullition à petits boullions et laissez cuire environ 20 minutes. Après ce temps retirez du feu et laissez refoidir.Versez dans les verres avec quelques morceaux de rhubarbe fondante.
Servie froide, cette boisson peut très bien remplacer un dessert.
To kolejne wspomnienie z dzieciństwa.Pod koniec lata, często jeździłam z moją przyjaciółką i jej rodzicami na żniwa. To było całe wydarzenie! Wyjazd o świcie, przejażdżka wozem, wiązanie snopków i przyjemność odpoczywania w świeżości cienia starej wierzby. Pamiętam jeszcze te popołudnia pełne palącego słońca... I właśnie wtedy po raz pierwszy spróbowałam kompotu z rabarbaru. Był tak świeży i pyszny, lekko kwaskowaty, z kawałkami rabarbaru rozpływającymi się w ustach. Było w nim też jabłko nadające mu łagodności smaku i lekkiej słodyczy. Moja wersja po tych wszystkich latach jest nieco inna... ale tak samo smaczna.
Kompot z Rabarbaru
Na 1 L kompotu
750ml wody
250g świeżego rabarbaru
150g brązowego cukru
1 laska wanilii
Umyjcie i pokrójcie łodygi rabarbaru na 2centymetrowe kawałki i włożcie do garnka z wodą, cukrem i laską wanilii przekrojoną wzdłuż. Zagotujcie i pozostawcie na małym ogniu przez mniej więcej 20 minut. Po tym czasie usuńcie z ognia i pozostawcie do ostygnięcia. Przelejcie kompot do szklanek wraz kawałkami rozpływającego się rabarbaru.
Schłodzony, kompot ten może idealnie zastąpić mały deser.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire